W dniu 3 kwietnia 2018 roku w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława” odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne SLOW FOOD. Uczestniczyli w nich uczniowie klas gastronomicznych, a prowadzącym był Rajmund Królik szef kuchni w trzygwiazdkowym Hotelu A’Propos w Wałbrzychu. Szef Królik to uczeń Andrei Camastry, prowadzącego restaurację Senses, która to po raz trzeci z rzędu otrzymała w tym roku Gwiazdkę Michelin.

Uczestnicy warsztatów poznali filozofię Slow food, metody przygotowywania potraw, a także sposoby ich dekorowania. W ramach zajęć został przygotowany trzydaniowy obiad z przystawką. W skład menu wchodziły:

Zielona sałatka z ziołowym vinaigrette, karmelizowanym owczym serem, gruszką, orzechami włoskimi                    i pomidorkiem koktajlowym.

Krem z dyni z oliwą z pestek dyni i bekonem.

Polędwiczka wieprzowa z chutneyem z papryki, dynią i sosem z czerwonego wina.

Czekoladowe Brownie.

Zajęcia przebiegły w bardzo miłej atmosferze. Przygotowane potrawy smakowały wyśmienicie.

Po zakończeniu warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty.

                                                                  Weronika Matwiejczuk, Aleksandra Dąbrowska, Wiktoria Kędziora

 

Więcej zdjęć z warsztatów w zakładce: Projekt