Jak pokonać uzależnienie od słodyczy?

Neuroadaptacja - tak,to ona odpowiada za pochłanianie słodyczy, zwłaszcza w godzinach popołudniowych. Po krótkim okresie „haju” doświadczamy zjazdu i … łakniemy jeszcze więcej cukru. Nie jest łatwo, gdy biochemia mózgu przejmuje kontrolę nad ciałem i umysłem, steruje naszym nastrojem i zachowaniami tak, abyśmy dostarczali regularnych dostaw cukru do organizmu.

Wieloletnie przyjmowanie cukru, słodyczy, brak zrównoważonej diety, stres, zakwaszenie organizmu oraz kuracje antybiotykowe skutkują przerostem grzybów Candida w jelitach. Nie czujemy ich a one nas kochają za cukier:). Grzyby Candida produkują toksyny, które podobne są w składzie chemicznym do insuliny. To przez nie spada nam poziom cukru we krwi, a my wtedy mamy ochotę na słodkie. Gdy ktoś mówi, że „jego organizm domaga się czekolady” uśmiecham się i myślę od razu -  to nie organizm, to grzyby Candida!

Jak zatem uchronić się przed tym nałogiem?

  • nie odcinamy radykalnie dostawy cukru!
  • przejdź stopniowo na produkty bez cukru, gorzką czekoladę
  • zrezygnuj z produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy
  • wprowadź do swojej suplementacji zioło Ashwaganda, które wycisza mózg i oszukuje co do przyjmowania cukru
  • zastosuj dietę alkalizującą - odczyn zasadowy uprzykrza życie przyjętym cukrom
  • przygotuj kule mocy, naturalne słodycze z płatków owsianych, kakao, miodu i orzechów
  • wprowadź do swojej diety węglowodany złożone(np. kasza jaglana, komosa ryżowa, ryż brązowy, żytni chleb na zakwasie)
  • sporządź listę przyjemności jako nagrody za nieprzyjmowanie słodyczy!
  • w ataku głodu cukrowego miej pod ręką ekspresowy budyń lub kisiel
  • naturalne bezpieczne słodziki to: stewia, ksylitol, erytrytol - nie bój się ich
  • nie daj się nabrać na produkty typu ,,cola zero" - mogą wpływać na insulinooporność
  • suplementuj magnez i wit.B, źle zbilansowana dieta pod kątem minerałów uruchamia ośrodek głodu i wyrzuty insuliny
  • nigdy nie chodź na zakupy w stanie głodu!
  • wypijaj 2 litry wody dziennie, oszukaj żołądek
  • udowodniono, że spożycie kwaśnych potraw redukuje w następstwie apetyt na słodycze

Życzę powodzenia!

Wasz Zdrowy Duch!

DBAJ O ZDROWIE PIJ WODĘ !!

Woda jest najpospolitszą i najbardziej zdumiewającą substancją na Ziemi. Istniała na naszej planecie na długo zanim powstała na niej jakakolwiek forma życia i stworzyła warunki dla jego rozwoju. Fascynowała ludzi od czasów starożytnych, jednak przez bardzo długi czas jej budowa i właściwości stanowiły zagadkę. Wszystkie żywe organizmy zawierają bowiem wodę, której może być nawet 99%., Pokrywa ona też 70% powierzchni Ziemi, jest ważnym składnikiem atmosfery, gdzie występuje pod postacią chmur, reguluje klimat naszej planety. Cząsteczka wody zbudowana jest z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Wydawałoby się, że woda zdatna do picia jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko odkręcić kran. Jednak dopiero w 2010 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło uchwałę, na mocy której “prawo do bezpiecznej, czystej wody pitnej i urządzeń sanitarnych jest prawem niezbędnym, by móc w pełni korzystać z życia i praw człowieka”. Rada Praw Człowieka ONZ potwierdziła, że jest to prawo wiążące dla wszystkich państw członkowskich. To właśnie one są odpowiedzialne za dbałość o poszanowanie zasobów wodnych i zapewnienie dostępu do nich wszystkim mieszkankom i mieszkańcom. Rola wody w życiu człowieka jest równie ogromna. W organizmie ludzkim jest jej około 75%, więc jest oczywiste, że zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane. Chociaż nie jest składnikiem odżywczym, bez niej nie istniałoby życie.

Człowiek pozbawiony pożywienia może przeżyć kilka tygodni, bez wody zginąłby po kilku dniach. Woda szczególnie wykorzystywana jest w gospodarstwie domowym (do picia, gotowania, utrzymania czystości), w rolnictwie, w transporcie wodnym, w produkcji energii elektrycznej. Dlaczego woda jest niezbędna naszemu organizmowi?

*Dostarcza tlen całemu organizmowi Krew składa się w ponad 90% z wody i przenosi tlen do różnych części ciała.

*Tworzy ślinę i śluz Ślina pomaga nam trawić pokarm i utrzymuje wilgotność ust. Woda pitna utrzymuje również usta w czystości. Spożywana zamiast słodzonych napojów zmniejsza również powstawanie próchnicy w zębach.

*Picie wody pomaga utrzymać równowagę płynów ustrojowych Twoje ciało składa się w około 60% z wody. Płyny ustrojowe odpowiadają za trawienie, wchłanianie, krążenie, wytwarzanie śliny, transport składników odżywczych i utrzymywanie temperatury ciała.

*Smar dla stawów Chrząstka znajdująca się w stawach i dyskach kręgosłupa zawiera około 80% wody. Długotrwałe odwodnienie może zmniejszyć zdolność stawów do amortyzacji, prowadząc do ich bólu i kontuzji.

*Uśmierza ból Picie wody łagodzi ból głowy, który najczęściej spowodowany jest nieodpowiednim uwodnieniem tkanki mózgowej.

*Bardzo ważne jest picie wody podczas treningów. Należy wypijać pół litra płynów na około dwie godziny przed ćwiczeniami. Podczas treningów zaleca się picie w regularnych odstępach czasu, aby na bieżąco uzupełniać płyny utracone przez pocenie się.

*Woda pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry

*Woda pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania jelit .

*Reguluje temperaturę ciała

*Pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi .Brak wody może powodować gęstnienie krwi, zwiększając jej ciśnienie.

*Dostarcza minerałów i składników odżywczych Rozpuszczają się one w wodzie, dzięki czemu mogą dotrzeć do różnych części ciała.

*przyśpiesza metabolizm Przyjmowanie zbyt małej ilości wody prowadzi do odwodnienia , które jest tragiczne w skutkach. Objawy: bóle i zawroty głowy ,zmęczenie i apatia, suchość skóry oraz skurcze mięśni ,ciemny kolor oczu, pragnienie. Minimalne spożycie wody wynosi 2 litry dziennie dla kobiet oraz 2,5 litra dla mężczyzn.

Woda jest wielkim darem i skarbem. Z niej wyszliśmy i dzięki niej istniejemy.

                

                                                                                                                                        Wiktoria Żarczyńska

 

Uzależniająca coca-cola

Napój o pilnie strzeżonej recepturze od dziesiątek lat, o unikalnym smaku, pod wieloma nazwami, ambrozja niemalże w świętym Graalu w epoce secesyjnej, kultowy rekwizyt w ręku rubasznego Świętego Mikołaja, marketingowy estymator i etc... geograficznie ukształtowany i zapisany na przyszłość :)

W IXX w. farmaceuta z Atlanty opracował recepturę mikstury na bazie liści i orzechów koki, która miała pomóc pacjentom zażywającym morfinę wyjść z nałogu jednocześnie uśmierzając ból. Jako że napój ten okazał się skuteczny w walce z dolegliwościami trawiennymi ( enzym pepsyna w żołądku), z kolei inny amerykański farmaceuta nadał mu nazwę Pepsi-Cola. O ile wynalazki łączyła podobna receptura i medyczny aspekt konsumpcji, to wojny marketingowe koncernów oraz kupno tajemnic uczyniło ten rodzaj napoju prestiżową ambrozją. Rewolucją na rynku była Coca-Cola i jako pierwsza na rynku zdobyła uznanie w krajach amerykańskiej prosperity, dzięki aksamitnemu, słodko-waniliowemu smakowi. Popularność Pepsi wzrosła w latach 70. XXw. poprzez kampanię degustacyjną Pepsi Challenge, zyskując wielbicieli dzięki bogatszemu aromatowi i kwaskowatości, opanowując wpływowy rynek wschodni, w tym ZSRR. Pepsi popijał sam Chruszczow twierdząc, że napój jest mniej imperialistyczny od Coca-Coli :)

Biorąc pod uwagę ustrój polityczny ZSRR, hasło reklamowe Pepsi brzmiało dość przewrotnie: ,,Dołącz do ludzi Pepsi i poczuj się wolny".

 

Czym różnią sie oba napoje?

  • Pepsi zawiera więcej kofeiny od Coca-Coli
  • Coca-Cola jest w smaku słodsza i bardziej korzenna, dodawana od lat do drinków z whisky
  • Pepsi jest w smaku bardziej cytrusowa, orzeźwiająca i dodawana do drinków z nutą kwaskową
  • w USA Coca-Cola jest mniej kaloryczna od Pepsi
  • szatą graficzną :)

Co zatem je łączy?

  • kofeina, uzależniający, pobudzający alkaloid
  • zawartość przemysłowego karmelu o właściwościach kancerogennych
  • kwas ortofosforowy (niszczy szkliwo), który świetnie maskuje cukier i reguluje kwasowość. W 1 litrze Coca-Coli znajduje się ok 20 łyżeczek cukru!
  • wysoka kaloryczność, wpływa na rozwój chorób dietozależnych
  • obecność alergogennych konserwantów np. benzoesan sodu
  • nie zawierają kokainy :)
  • obsesyjna moda. Nigdy z niej nie wyjdą...

Pite w umiarze nie zaszkodzą, w hipoglikemii szybko podniosą cukier, odgazowany napój zniweluje odruch wymiotny w infekcji rotawirusem, a mowa tu o sporadycznym użytkowaniu. Młodzież uwielbia energię nierzadko źle lokując jej źródło, zanim więc sięgniesz po must have rodem z Beverly Hills oszacuj, czy w tej chwili jest to konieczne.

I nie pij za dużo :)

                                       Twój Zdrowy Duch!

Dlaczego zajęcia Wychowania Fizycznego są tak ważne w rozwoju młodego człowieka?

Zapewne znasz to uczucie,gdy nic Ci się nie chce.A zwłaszcza przebrać się i ćwiczyć na w-fie.Uwierz mi,że najgorzej jest zacząć,tzn.przebrać się,potem motywacja się zmienia.Jako dojrzały człowiek i osoba nielubiąca niegdys w-fu bardzo tęsknię za tym czasem i beztroską,to był dobrze spożytkowany czas a tak niedoceniony.

W dobie pandemii mobilność ludzi spadła,relacje uległy zmianom a wraz z nimi dystans społeczny pogłębił się.Niestety nie sprzyja to i fizycznej stronie naszego organizmu a może nawet prowadzić do szeregu dysfunkcji.Ciesz się,że są takie lekcje w szkole.To platforma do komunikowania się,pracy zespołowej i treningu formy,masz ją kilka razy w tygodniu i zapamiętaj,że NIGDY,ALE TO NIGDY NIE REZYGNUJ Z ZAJĘĆ W-Fu,ponieważ:

  • uczysz się współpracy w grupie - to ważne w przyszłości pod kątem zawodowym
  • ćwiczysz komunikację interpersonalną - nabywasz umiejętności rozpoznawania ludzi w rozmowei,ich słabych i mocnych stron
  • zapobiegasz chorobom cywilizacyjnym np.otyłości,insulinooporności,nerwicy,depresji
  • wspomagasz układ krążenia,krew dopompuje Ci tlenu na lekcje fizyki :)
  • zwiększasz odporność na infekcje
  • przeciwdziałasz wadom postawy - spójrz,jak różni jesteście,Wasze kręgosłupy nierówno rosną i potrzebują często wsparcia korekcyjnego
  • uczysz sie dyscypliny i odpowiedzialności - kiedyś sobie za to podziękujesz,lub pracodawca Cię pochwali!
  • aktywne osoby mają więcej wigoru i są bardziej pozytywnie odbierane w środowisku.

Czy Cię przekonałem do w-fu?

Myślę że tak,więc do dzieła,atakuj salę gimnastyczną!

Twój Zdrowy Duch! :)

INSULINOOPRONOŚĆ -    upośledzona wrażliwość na insulinę

Czy wiesz, że to już choroba cywilizacyjna? Na tę przypadłość chorują nie tylko dorośli,ale dzieci i młodzież szkolna. Poczytaj,znasz takie osoby,pomóż im.

Insulinooporność oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny - hormonu odpowiedzialnego głównie za regulację poziomu cukru we krwi, ale także gospodarki tłuszczowej.  Jest bardzo niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 lub innych chorób. Dotyczy to zwłaszcza osób zmagających się z nadwagą i otyłością, u których ryzyko rozwoju insulinooporności jest największe. Ba, insulinooporność może również występować u osób szczupłych (PODŁOŻE GENETYCZNE)

Insulinooporność nie jest osobną jednostką chorobową, lecz jest częścią tzw.zespołu metabolicznego, czyli grupy zaburzeń, które często występują razem u jednej osoby i są ze sobą ściśle powiązane. Są to: otyłość brzuszna,nadciśnienie tetnicze,nietolerancja glukozy.

Czynniki sprzyjające rozwojowi insulinooporności:

  • wiek (ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem) - insulinooporność jest naturalnym procesem starzejącego się organizmu dlatego trzeba mieć świadomość tego, że wraz z wiekiem u człowieka zwiększa się upośledzenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny.
  • otyłość brzuszna i nadwaga
  • płeć - u mężczyzn częściej obserwuje się otyłość brzuszną
  • niska aktywność fizyczna
  • chroniczny niedobór snu
  • wysokokaloryczna dieta
  • niektóre leki
  • alkohol
  • palenie tytoniu
  • ciąża

Do jakich chorób może doprowadzić?

  • miażdżyca
  • stłuszczenie wątroby
  • zespół policystycznych jajników i nadprodukcja testosteronu u kobiet
  • cukrzyca typu 2
  • dna moczanowa

Insulinooporność: objawy

  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej
  • podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi
  • zwiększenie ponad normę trójglicerydów we krwi
  • otyłość typu androidalnego (brzuszna)
  • Aby obniżyć stężenie insuliny, u osób z nadwagą konieczne jest jak najszybsze zmniejszenie masy ciała. Postawę leczeniastanowią: odpowiednio dobrana dieta, stała aktywność fizyczna, ograniczenie stresów i regularny sen.

WAŻNE!!!!!!!!!!!

Aby obniżyć stężenie insuliny, u osób z nadwagą konieczne jest jak najszybsze zmniejszenie masy ciała. Postawę leczenia stanowią: odpowiednio dobrana dieta, stała aktywność fizyczna, ograniczenie stresów i regularny sen.

 

PIRAMIDA ZDROWIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

Zapewne słyszeliście o tzw. Piramidzie żywienia i do tej pory nie byliście zorientowani,czym ona jest.Oto porcja wiedzy dla Was!

Piramida żywieniowa to graficzny opis pokazujący, jak powinna wyglądać nasza dieta. Przedstawia proporcje, którymi powinniśmy się kierować przy doborze produktów i składników odżywczych.

Piramida mówi nam, jak należy dbać o siebie w codziennym życiu i jak odżywiać nasze ciało, aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną oraz dobre samopoczucie.

 

 

 

Piramida żywienia
piramidazywienia
Piramida żywienia
Previous Next Play Pause
1

 

 

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA:

  • 4-5 posiłków w ciągu dnia co 3-4 godziny,nie rozpychamy brzuszka!

  • Warzywa i owoce to połowa Twojego dziennego spożycia,ale pamiętaj o proporcji:3/4 warzyw: 1/4 owoców

  • chlebek tylko pełnoziarnisty

  • codziennie 2 szklanki mleka lub zastępujemy je jogurtem,kefirem lub serem

  • woda minimum 2 litry dziennie

  • ograniczamy spożycie czerwonego mięsa do 0,5 kg tygodniowo

  • tłuszcz zwierzęcy zastępujemy roślinnym

  • ograniczamy spożycie soli i cukru

Fast Food

Coraz szybsze tempo życia sprawia, że na rynku pojawia się więcej restauracji i barów szybkiej obsługi serwujących jedzenie typu fast food.To żywność przygotowywana szybko, serwowana w zaledwie kilka minut po jej zamówieniu i na ogół bardzo tania, za to uboga odżywczo i wpływajaca na otyłość.

Do najczęściej spożywanych produktów typu fast food należą: kurczak w panierce, kawałki mięsne (czyli popularne nuggesty), frytki, pizza, kebab, hamburgery i burgery, a także tortille, kiełbaski, paluszki rybne, hot dogi i zapiekanki oraz inne słone i wysoko kaloryczne przekąski sprzedawane np. w modnych ostatnimi czasy food truckach. Znaczącym czynnikiem wyboru tego typu żywności są jej walory smakowe, ekonomiczna cena oraz łatwa dostępność tego typu żywności.

Spożywanie produktów typu fast food deklaruje ponadto 37% osób powyżej 18. roku życia i 42% dzieci. W Polsce po posiłki typu fast food sięga 1-2 razy w tygodniu – w zależności od miejsca zamieszkania – od 40% do 80% dzieci do 14 roku życia. Co najmniej trzy razy w ciągu siedmiu dni fast food spożywa 33,2% uczniów w wieku od 15 do 18 lat.

Wartości odżywcze posiłków typu fast food  

 

Produkty należące do grupy żywności typu fast food cechuje wysoka wartość kaloryczna, znaczna zawartość tłuszczu,duże stężenie cukru przy jednocześnie występującej w nich niskiej zawartości błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin.

Czy żywność typu fast food jest zdrowa?

 

Częsta konsumpcja żywności fast food prowadzi do zachorowalności na tzw. niezakaźne choroby żywieniowozależne. Ich powstawanie i rozwój w organizmie warunkuje stosowana dieta i wypracowane często przez lata złe nawyki żywieniowe (np. spożywanie fast food jako nagrody, w formie pocieszenia – lub po prostu – jako przekąski podjadanej między poszczególnymi posiłkami głównymi). Do schorzeń i stanów chorobowych dietozależnych zalicza się otyłość, cukrzycę insulinozależną, choroby układu naczyniowo-sercowego.

Światowa Organizacja Zdrowa rekomenduje, iż maksymalne dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać ilości 5 g. A fast food to ogromne ilości soli oraz akrylamidu,czyli rakotwórczego związku powstałego w wyniku smażenia na tzw.,,starym" tłuszczu.

Jak w sposób bezpieczny dla zdrowia spożywać fast food?

Dietetycy oraz lekarze zgodnie rekomendują znaczące obniżenie ilości spożywanych posiłków typu fast food. Sposobem na redukcję fast food w diecie jest zmniejszenie porcji posiłków, zmniejszenie częstotliwości konsumpcji lub całkowite wyeliminowanie tego typu żywności z jadłospisu. Zdaniem specjalistów w zakresie zdrowego odżywiania się i dietetyki ze względu na wysokie spożycie fast food przez określone grupy społeczne – a zwłaszcza dzieci i młodzież – należy podejmować skuteczne działania edukacyjne na rzecz świadomości żywieniowej i bezpieczeństwa spożywania określonych, wyskokoprzetworzonych produktów spożywczych. Potrzeba edukacji żywieniowej oraz wprowadzenia odpowiednich przepisów prawnych (dotyczących m.in. ograniczenia sprzedaży fast food w sklepikach szkolnych i automatach) zdaje się być pilna i uzasadniona. Formą alternatywną w stosowaniu fast foodów w diecie jest również samodzielne ich przygotowywanie,tzw ,,slow food" w warunkach domowych. Przyrządzone w ten sposób dania lub przekąski charakteryzuje znacznie obniżona kaloryczność, a niezdrowe składniki lub dodatki (np. sosy) zastąpić można produktami zawierającymi większe ilości składników odżywczych niż fast food dostępny na rynku.

 

Otyłość

Znamy ją, bo albo dotyka nas lub ją mijamy w korytarzach, na ulicach, czytamy o niej. Wywołuje różne emocje - od współczucia po hejt.

Jest z nami od zawsze i niestety będzie, bo to choroba cywilizacyjna. Otyłość jest wypadkową wielu czynników – genetycznych, behawioralnych, środowiskowych i społecznych. Jest zmorą.

Często wskazuje się na następujące przyczyny otyłości:

  • wolna przemiana materii – jeżeli energia dostarczana wraz z pożywieniem nie zostanie spożytkowana, wówczas jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i w ten sposób przyczynia się do otyłości, zwłaszcza po 22.00!
  • predyspozycje genetyczne – u niektórych osób geny mają wpływ na szybsze przetworzenie energii i magazynowanie jej w tkance tłuszczowej
  • wpływ czynników związanych z życiem płodowym (związany np. z nieodpowiednią dietą matki)
  • preferencyjne przemiany metaboliczne węglowodanów – u niektórych osób organizm sprawniej  metabolizuje węglowodany niż tłuszcze, co zwiększa skłonność do tycia,
  • brak uczucia sytości, u podstaw którego leżą m.in. zaburzenia regulacji neurohormonalnej,
  • zaburzenia dotyczące czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego
  • nieodpowiednia dieta oraz nieregularne przyjmowanie posiłków,
  • zbyt mała aktywność fizyczna.

Otyłość stanowi jedno z największych wyzwań XXI wieku dla służby zdrowia. Wśród mieszkańców Unii Europejskiej aż 30–70 proc. ma stwierdzoną nadwagę, a 10–30 proc. otyłość. Szacuje się, że częstość występowania otyłości wzrosła nawet trzykrotnie od lat 80,na co ma wpływ zmiana nawyków społecznych i chemizacja żywności oraz żywność wygodna (tzw. gotowce) podyktowana też pędem życia.

Otyłość cechuje nieprawidłowa i nadmierna kumulacja tkanki tłuszczowej. Jest w dużej mierze skutkiem zbyt wysokiego spożycia energii (pozytywnego bilansu kalorycznego) i siedzącego trybu życia utrzymujących się przez pewien okres czasu, w dobie pandemii nie jest nam łatwo.

 

 

Wskaźnik BMI

Wskaźnik BMI  to stosunek masy ciała do wzrostu, możesz już teraz siebie sprawdzić.

Niskie wartości mówią o tym, że ważmy za mało, wysokie – że za dużo. Im wyższy współczynnik BMI, tym wyższe ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadmierną masą ciała. Są to choroby serca, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, miażdżyca, kamicy żółciowej, zapalenia kości i stawów, bezdechów sennych, a nawet niektórych nowotworów  np. jelita grubego. Zbyt niski wskaźnik BMI także wiąże się z zagrożeniem zdrowia ze względu na niedożywienie, które może prowadzić do zmniejszenia odporności organizmu, apatii, zmniejszenia zdolności motorycznych, objawów niedoborów witamin, utrudnionego gojenia się ran czy występowania obrzęków. Przy wysokiej masie mięśniowej i mezomorficznej budowie ciała wskaźniki BMI mogą fałszować wynik na niekorzyść, warto to przedyskutować z dietetykiem i nie martwić się na zapas.

Warto jednak pamiętać, że nieprawidłowe BMI jest tylko jednym z czynników podnoszących ryzyko wystąpienia choroby. Ważne są także inne parametry, m.in. styl życia, zbilansowana dieta czy stosowanie używek. Sprawdź swoje BMI zatem:

Klasyfikacja otyłości na podstawie wartości BMI

Wartość BMI (kg/m2)

Interpretacja

18,5–24,99

prawidłowa masa ciała

25–29,9

nadwaga

30–34,9

I stopień otyłości

35,0–39,9

II stopień otyłości

≥ 40,0

III stopień otyłości (otyłość olbrzymia)

Pamiętaj, że nieleczona otyłość może prowadzić do takich powikłań zdrowotnych jak:

  • choroba niedokrwienna serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzyca typu 2
  • nowotwory jelita grubego, pęcherzyka żółciowego, sutka, prostaty
  • kamica żółciowa
  • choroba zwyrodnieniowa stawów kręgosłupa i kończyn dolnych (bioder, kolan)
  • zaburzenia hormonalne
  • depresja
  • stłuszczenie wątroby
  • bezdech senny

Warto też pamiętać, że nadmierna tusza utrudnia również wykonywanie prawie wszystkich codziennych czynności, wpływa negatywnie na poczucie własnej wartości, może powodować, postrzeganie siebie w społeczeństwie jako nieatrakcyjnym, co pogarsza relacje towarzyskie. Wszystko to może prowadzić do izolacji społecznej, uczucia wstydu oraz depre

Otyłość - leczenie zachowawcze

Prawda jest brutalna, pozbądźcie się złudzeń - żadna cud-dieta na 2-3 tygodnie, czy nawet na kilka miesięcy nie pomoże w skutecznym leczeniu nadwagi i otyłości. Do tego konieczna jest trwała, na całe życie zmiana nawyków żywieniowych połączona z trwałym zwiększeniem aktywności fizycznej. To tzw. leczenie zachowawcze.

Aby zredukować masę ciała trzeba spożywać mniej kalorii niż tego potrzebuje organizm. Ale te ilości mogą być u każdego chorego bardzo różne. Zależą m.in. od jego wieku, sprawności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy, zaawansowania otyłości i innych schorzeń.Dlatego prawidłową ilość kalorii, które może dziennie zjadać konkretna osoba z nadwagą lub otyłością, aby uzyskać korzystny efekt leczniczy powinien ustalić lekarz w porozumieniu z dobrym dietetykiem.

To samo dotyczy aktywności ruchowej. Jej rodzaj i "dawkowanie" powinny być dopasowane do stanu zdrowia, kondycji fizycznej i stopnia zaawansowania otyłości u każdego chorego oddzielnie. Takie zalecenia również powinien ustalić lekarz wspólnie z fizjoterapeutą.

 

Otyłość

Znamy ją, bo albo dotyka nas lub ją mijamy w korytarzach, na ulicach, czytamy o niej. Wywołuje różne emocje - od współczucia po hejt.

Jest z nami od zawsze i niestety będzie, bo to choroba cywilizacyjna. Otyłość jest wypadkową wielu czynników – genetycznych, behawioralnych, środowiskowych i społecznych. Jest zmorą.

Często wskazuje się na następujące przyczyny otyłości:

  • wolna przemiana materii – jeżeli energia dostarczana wraz z pożywieniem nie zostanie spożytkowana, wówczas jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i w ten sposób przyczynia się do otyłości, zwłaszcza po 22.00!
  • predyspozycje genetyczne – u niektórych osób geny mają wpływ na szybsze przetworzenie energii i magazynowanie jej w tkance tłuszczowej
  • wpływ czynników związanych z życiem płodowym (związany np. z nieodpowiednią dietą matki)
  • preferencyjne przemiany metaboliczne węglowodanów – u niektórych osób organizm sprawniej  metabolizuje węglowodany niż tłuszcze, co zwiększa skłonność do tycia,
  • brak uczucia sytości, u podstaw którego leżą m.in. zaburzenia regulacji neurohormonalnej,
  • zaburzenia dotyczące czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego
  • nieodpowiednia dieta oraz nieregularne przyjmowanie posiłków,
  • zbyt mała aktywność fizyczna.

Otyłość stanowi jedno z największych wyzwań XXI wieku dla służby zdrowia. Wśród mieszkańców Unii Europejskiej aż 30–70 proc. ma stwierdzoną nadwagę, a 10–30 proc. otyłość. Szacuje się, że częstość występowania otyłości wzrosła nawet trzykrotnie od lat 80,na co ma wpływ zmiana nawyków społecznych i chemizacja żywności oraz żywność wygodna (tzw. gotowce) podyktowana też pędem życia.

Otyłość cechuje nieprawidłowa i nadmierna kumulacja tkanki tłuszczowej. Jest w dużej mierze skutkiem zbyt wysokiego spożycia energii (pozytywnego bilansu kalorycznego) i siedzącego trybu życia utrzymujących się przez pewien okres czasu, w dobie pandemii nie jest nam łatwo.

 

 

Wskaźnik BMI

Wskaźnik BMI  to stosunek masy ciała do wzrostu, możesz już teraz siebie sprawdzić.

Niskie wartości mówią o tym, że ważmy za mało, wysokie – że za dużo. Im wyższy współczynnik BMI, tym wyższe ryzyko wystąpienia chorób związanych z nadmierną masą ciała. Są to choroby serca, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, miażdżyca, kamicy żółciowej, zapalenia kości i stawów, bezdechów sennych, a nawet niektórych nowotworów  np. jelita grubego. Zbyt niski wskaźnik BMI także wiąże się z zagrożeniem zdrowia ze względu na niedożywienie, które może prowadzić do zmniejszenia odporności organizmu, apatii, zmniejszenia zdolności motorycznych, objawów niedoborów witamin, utrudnionego gojenia się ran czy występowania obrzęków. Przy wysokiej masie mięśniowej i mezomorficznej budowie ciała wskaźniki BMI mogą fałszować wynik na niekorzyść, warto to przedyskutować z dietetykiem i nie martwić się na zapas.

Warto jednak pamiętać, że nieprawidłowe BMI jest tylko jednym z czynników podnoszących ryzyko wystąpienia choroby. Ważne są także inne parametry, m.in. styl życia, zbilansowana dieta czy stosowanie używek. Sprawdź swoje BMI zatem:

Klasyfikacja otyłości na podstawie wartości BMI

Wartość BMI (kg/m2)

Interpretacja

18,5–24,99

prawidłowa masa ciała

25–29,9

nadwaga

30–34,9

I stopień otyłości

35,0–39,9

II stopień otyłości

≥ 40,0

III stopień otyłości (otyłość olbrzymia)

Pamiętaj, że nieleczona otyłość może prowadzić do takich powikłań zdrowotnych jak:

  • choroba niedokrwienna serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzyca typu 2
  • nowotwory jelita grubego, pęcherzyka żółciowego, sutka, prostaty
  • kamica żółciowa
  • choroba zwyrodnieniowa stawów kręgosłupa i kończyn dolnych (bioder, kolan)
  • zaburzenia hormonalne
  • depresja
  • stłuszczenie wątroby
  • bezdech senny

Warto też pamiętać, że nadmierna tusza utrudnia również wykonywanie prawie wszystkich codziennych czynności, wpływa negatywnie na poczucie własnej wartości, może powodować, postrzeganie siebie w społeczeństwie jako nieatrakcyjnym, co pogarsza relacje towarzyskie. Wszystko to może prowadzić do izolacji społecznej, uczucia wstydu oraz depre

Otyłość - leczenie zachowawcze

Prawda jest brutalna, pozbądźcie się złudzeń - żadna cud-dieta na 2-3 tygodnie, czy nawet na kilka miesięcy nie pomoże w skutecznym leczeniu nadwagi i otyłości. Do tego konieczna jest trwała, na całe życie zmiana nawyków żywieniowych połączona z trwałym zwiększeniem aktywności fizycznej. To tzw. leczenie zachowawcze.

Aby zredukować masę ciała trzeba spożywać mniej kalorii niż tego potrzebuje organizm. Ale te ilości mogą być u każdego chorego bardzo różne. Zależą m.in. od jego wieku, sprawności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy, zaawansowania otyłości i innych schorzeń.Dlatego prawidłową ilość kalorii, które może dziennie zjadać konkretna osoba z nadwagą lub otyłością, aby uzyskać korzystny efekt leczniczy powinien ustalić lekarz w porozumieniu z dobrym dietetykiem.

To samo dotyczy aktywności ruchowej. Jej rodzaj i "dawkowanie" powinny być dopasowane do stanu zdrowia, kondycji fizycznej i stopnia zaawansowania otyłości u każdego chorego oddzielnie. Takie zalecenia również powinien ustalić lekarz wspólnie z fizjoterapeutą.

 

Nasze polskie kiszonki

Tak było kiedyś...

Kiszenie warzyw to stara prasłowiańska specjalność. Pierwsi starożytni lekarze leczyli nią bezsenność, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby płuc. W XVII wieku żeglarze wykorzystywali kapustę w walce ze szkorbutem, który jest konsekwencją niedoboru witaminy C. Ogórki były produktem ubocznym ,nieudanym po falach powodzi i beztlenowym przechowywaniu, przeznaczonym dla skarmiania zwierząt, jednak szybko zauważono ich prozdrowotne właściwości. Samo kwaszenie mleka wzbudzało wiele zadowolenia wśród farmerów i prawdopodobnie dzięki takim produktom jak kwaśne mleko, czy zakwas chlebowy zawdzięczamy istnienie kiszonek.

Teraz...

U nas to warzywa całoroczne i wszechstronnego użytku, a receptura przekazywana jest od tysiącleci kolejnym pokoleniom. Sekret tkwi w procesie beztlenowej fermentacji, dzięki cukrom zawartym w kapuście i ogóreczkach!

Proces fermentacji zaczyna się już po kilku godzinach od posolenia. Za pierwszy etap burzliwej fermentacji odpowiadają bakterie z grupy coli. Następuje obniżenie pH, spienianie mieszanki (charakterystyczna piana na wierzchu kapusty lub w słoiku z ogórkami)oraz wzmożona produkcja gazów. Warunki beztlenowe panujące w pojemniku uniemożliwiają rozwój szkodliwej mikroflory bakterii beztlenowych. Dojrzała kiszonka jest gotowa do spożycia po około dwóch tygodniach. Podczas kiszenia zmienia się skład chemiczny ogórków – wzrasta zawartość kwasu mlekowego, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz sodu. Spada natomiast zawartość witaminy C oraz potasu, dlatego ich wartość odżywcza w porównaniu z kapustą kiszoną jest niższa.W czasie tego procesu znajdujące się w komórkach roślinnych cukry proste przekształcają się w kwas mlekowy, zobaczycie go na dnie słoika z ogórkami w postaci białego mleczka. Przez pierwsze dni, we wstępnym procesie kiszenia, ogórki tradycyjnie nazywane są - ogórkami małosolnymi. Duża ilość pozytywnych wartości znajduje się także w soku z ogórków kiszonych. Sok usuwa toksyny, wzmacnia odporność organizmu, a także chroni przed chorobami grzybiczymi. W medycynie tradycyjnej sok z ogórków polecany był na bóle głowy, bóle migrenowe i bóle gardła.

Kapusta kiszona jest ważnym produktem w diecie pod względem wartości odżywczych. Otrzymywana jest dzięki procesowi spontanicznej fermentacji przez organizmy naturalnie zasiedlające jej liście. Są to głównie bakterie kwasu mlekowego. Podczas procesu fermentacji, mikroorganizmy przekształcają sacharozę, glukozę i fruktozę w kwasy organiczne, etanol, dwutlenek węgla.

 

 

Kiszonkom zawdzięczamy wiele dobrego, wygodę konsumpcyjną w sezonie zimowym wynikającą z niskiej podaży świeżych warzyw. Można je długo przechowywać i nie tracą składników odżywczych. Są szybką przekąską, alternatywą ekspresowego dodatku do dań obiadowych i kanapek, potencjalnym pierwszym wyborem jeśli chodzi o składnik główny zup zimowych :)

Ale nie tylko o praktyczną stronę, czyli wydłużenie czasu użytkowania tutaj chodzi, lecz oczywiście także o powody smakowe, czyli o fakt, iż kiszenie poszerza gamę spożywczych przyjemności i walorów zdrowotnych. Kapusta kiszona i jej sok są bogatym źródłem szeregu mikroelementów (żelaza, selenu, manganu), makroelementów (wapnia, magnezu, siarki, sodu, potasu), witamin (grupy B, A, E, K). Największe ich skupisko występuje w zewnętrznych częściach zielonych liści rośliny. Kapusta kiszona i jej sok są produktami o niskiej wartości energetycznej. Szczególnie polecane są dla osób walczących z nadwagą lub otyłością. 100 g produktu kapusty kiszonej dostarcza od 16 do 19 kcal, a sok od 12 do 33 kcal. Błonnik  zawarty w produkcie powoduje zwiększone uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego apetytu.

Nasi wschodni sąsiedzi – Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie, a także ludy kaukaskie, kiszą niemalże wszystko. Popularne są ogórki i kapusta, ale także pomidory czy jabłka oraz dzikie rośliny, np. podagrycznik. Na południu słowiańskiej Europy (w Bułgarii, Rumunii, krajach byłej Jugosławii) do kiszenia często dodaje się ocet winny. Powstaje zatem coś pośredniego pod względem smakowym między marynatą a kiszonką, jednak proces fermentacji zachodzi, buzują żywe bakterie, jest to więc niewątpliwie kiszonka.

 

Ogórek na co dzień a kapustka juz niebawem na każdym wigilijnym stole, nie żałujmy sobie tych prastarych smakołyków aż do wiosny, a wiosną zakisimy młode zbiory i nie damy się wszelkim jelitówkom i wirusom!

 

Ze zdrowym pozdrowieniem - Wasz Zdrowy Duch!

 

Może najpierw się przedstawię – jestem Zdrowy Duch i zamieszkam na tej stronie internetowej.

Tak, znalazłem tu Zdrowy Kącik i zamierzam się dobrze urządzić, zwłaszcza, że czuję się Tobie bardzo potrzebny!

W ferworze codziennej pracy zdecydowanie odchodzę na plan dalszy i daję o sobie znać w sytuacjach, gdy szanowne zdrowie z nami nie współpracuje, a wszelkie myśli skupiają się wokół tematu, jak sobie szybko i bezboleśnie pomóc. Zwłaszcza teraz, gdy świat w obliczu pandemii zaczyna wirować, będę Wam służył pomocą i dobrymi radami. Postaram się często dostarczać Tobie ciekawej lektury, w której zawrę informacje na temat odżywiania i suplementacji, zdrowego stylu życia, wpływu sportu na zdrowie oraz tego, jak dzięki zdrowym nawykom zachować upragnioną równowagę fizyczno-psychiczną. Zapewne poruszę również inne kwestie.

Pamiętaj, że jesteś ważny i potrzebny. Każdego dnia coś dzieje się wokół Ciebie, na co oczywiście masz wpływ. Nie pozwól, byś o sobie zapomniał w tej rozpędzonej machinie życia, bo zasługujesz na zdrowe i całkiem ciekawe życie młodego człowieka!

No to się poznaliśmy. I znamy się od zawsze, bo jestem Twoim Zdrowym Duchem. Ty to Ja.

Do następnego spotkania!

 Twój Zdrowy Duch