Listopad jest miesiącem obfitującym w tegoroczne zbiory warzyw i owoców  i bez wątpienia są one do grudnia najlepsze i najsmaczniejsze.

Waszej uwadze chciałbym dzisiaj poświęcić piękne i wartościowe warzywo - dynię.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była banią. Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. Do naszego kraju dotarła dopiero w XIX wieku...

Wartości odżywcze dyni

 

 

Oto powody, dla których trzeba zaprzyjaźnić się z tym warzywem:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo dzięki pomarańczowemu B-karotenowi(podobnie jak marchewka).Dodatkowo upiększa cerę!
  • wzmacnia układ odpornościowy - sezon zimowy i grypowy tuż tuż więc ważne, by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)!
  • zwalcza wirusy i pasożyty - a to wszystko przez pestki dyni. Pamiętaj, by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości. Cynk zawarty w tych pestkach łagodzi stany zapalne spowodowane również wirusami
  • ułatwia trawienie - to owoc brzuchaty, ale dzięki błonnikowi pomaga usprawnić pasaż jelitowy, co wpływa na profil naszego brzuszka. Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
  • jest świetnym substytutem leków na chorobę lokomocyjną. Przeciwdziała wymiotom i nadkwasocie
  • UWAGA! Dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG).Parametr ten określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu środka spożywczego, dlatego nie należy jej podawać osobom chorym na cukrzycę (diabetykom)

Szczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido, którą coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością. Jest niewielka, ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor, nie trzeba jej obierać ze skórki i wspaniale rośnie w każdym przydomowym ogródku.

Ja uwielbiam dynię w postaci pieczonej (posypaną ziołami i czosnkiem, skropioną oliwą), pikantnej zupy krem z imbirem, risotto z dynią. A Ty na co dyniowego masz ochotę?;)

Pozdrawiam,

Wasz Zdrowy Duch