Wtorek 19 października to ważny dzień dla wszystkich zainteresowanych poznaniem i doskonaleniem sztuki barmańskiej i nie tylko.

Tego dnia w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyła się druga edycja szkolenia "Barman-mikser", podczas której uczestnicy spróbowali swoich sił w niełatwej sztuce carvingu oraz poznawali tajniki pracy za barem. 

W programie szkolenia znalazły się następujące punkty: podstawy zarządzania barem, terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego, miksologia, fizjologia mieszania napojów oraz dobór ingrediencji. Uczestnicy poznali tajniki robienia kolorowych drinków alkoholowych i bezalkoholowych, ciekawe sposoby ich dekorowania oraz serwowania, a także szczegóły pracy jako barman – mikser.

Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. 

Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.

 

Kolorowe drinki
DSC_1878
Kolorowe drinki
Kolorowe drinki
DSC_1881
Kolorowe drinki
Uczniowie podczas szkolenia
DSC_1882
Uczniowie podczas szkolenia
Uczniowie podczas szkolenia
DSC_1884
Uczniowie podczas szkolenia
Kolorowe drinki
DSC_1888
Kolorowe drinki
Stół barmana
DSC_1889
Stół barmana
Stół barmana
DSC_1891
Stół barmana
Uczniowie podczas szkolenia
DSC_1893
Uczniowie podczas szkolenia
Ekspozycja z melonami
DSC_1898
Ekspozycja z melonami
Ekspozycja z melonami
DSC_1900
Ekspozycja z melonami
Ekspozycja z melonami
DSC_1905
Ekspozycja z melonami
Ekspozycja z melonami
DSC_1908
Ekspozycja z melonami
Uczestnicy szkolenia
DSC_1914
Uczestnicy szkolenia
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1915
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1916
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1917
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1918
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia
DSC_1920
Uczestnicy szkolenia
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1923
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1926
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1928
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1929
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia
DSC_1931
Uczestnicy szkolenia
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1935
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1937
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
DSC_1938
Uczestnicy szkolenia przygotowują drinki
Previous Next Play Pause