W poniedziałek 27 września uczniowie klas trzecich i czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu „Kuchnia i serwis”, zorganizowanym w szkolnej pracowni gastronomicznej w ramach projektu unijnego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.

Zakres tematyczny szkolenia zawierał m.in. nakrycia stołowe, serwowanie przekąsek, savoir vivre przy stole, resztkowanie i triki kelnerskie.
W ramach ćwiczeń uczestnicy przygotowali pod czujnym okiem prowadzących m.in.:
- carpaccio z kalarepy z vinegretem cytrynowym, serem smażonym oraz popcornem z kaparów
- krem z selera z palonym masłem i chipsem z pietruszki
- Finger Food: bagietka z serkiem kanapkowym i suszonymi pomidorami, koreczki, warzywa z dipem czosnkowym

Przygotowane potrawy nie tylko smakowały wyśmienicie, lecz także prezentowały się wyjątkowo pięknie!

Szkolenie prowadzili:
Rafał Kimstacz - kucharz z wieloletnim doświadczeniem. Praktykował nie tylko w Polsce, lecz również w Belgii i Holandii. Największe doświadczenie zawodowe zdobył pracując w jednej z najlepszych restauracji w Belgii z gwiazdką Michelin „Ter Leepe” w Zedelgem oraz w Polsce w przepięknym hotelu „Ostoja Chobienice”.
Jan Mania - doskonały kelner oraz barman. Doświadczenie zawodowe zdobył pracując w XDemon w Zielonej Górze. Na co dzień pracuje w „Ostoi Chobienice”. Pracuje z pasją i dbałością o szczegóły, doskonale rozumie się z klientami.

Zdobyte podczas szkolenia doświadczenie uczestnicy będą mogli wykorzystać nie tylko podczas zajęć praktycznych, lecz także w przyszłej pracy zawodowej.
Wszyscy biorący udział w szkoleniu otrzymają certyfikaty.

 

Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0052
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0053
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0054
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Przygotowywanie potraw
DSC_0059
Przygotowywanie potraw
Przygotowywanie potraw
DSC_0060
Przygotowywanie potraw
Przygotowywanie potraw
DSC_0061
Przygotowywanie potraw
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0062
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0064
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0066
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0069
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0070
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Przygotowywanie potraw
DSC_0071
Przygotowywanie potraw
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0073
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0074
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0075
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0077
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
DSC_0078
Potrawy przygotowane podczas szkolenia
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
DSC_0079
Uczniowie w pracowni gastronomicznej podczas szkolenia
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18