Płatne staże zawodowe WAKACJE 2021. Rekrutacja czas start!
W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w gminie Sława” wszyscy uczniowie i uczennice naszej szkoły mają możliwość skorzystania z płatnych staży zawodowych u pracodawców.
Nabór uczniów do projektu
7 października 2020 r rozpoczęła się rekrutacja na bezpłatne kursy i szkolenia dla uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Sławie w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”, dofinansowanego z Funduszy Europejskich.
Jak pokonać uzależnienie od słodyczy?
Jak pokonać uzależnienie od słodyczy?
Neuroadaptacja - tak,to ona odpowiada za pochłanianie słodyczy, zwłaszcza w godzinach popołudniowych. Po krótkim okresie „haju” doświadczamy zjazdu i … łakniemy jeszcze więcej cukru. Nie jest łatwo, gdy biochemia mózgu przejmuje kontrolę nad ciałem i umysłem, steruje naszym nastrojem i zachowaniami tak, abyśmy dostarczali regularnych dostaw cukru do organizmu.
Wieloletnie przyjmowanie cukru, słodyczy, brak zrównoważonej diety, stres, zakwaszenie organizmu oraz kuracje antybiotykowe skutkują przerostem grzybów Candida w jelitach. Nie czujemy ich a one nas kochają za cukier:). Grzyby Candida produkują toksyny, które podobne są w składzie chemicznym do insuliny. To przez nie spada nam poziom cukru we krwi, a my wtedy mamy ochotę na słodkie. Gdy ktoś mówi, że „jego organizm domaga się czekolady” uśmiecham się i myślę od razu - to nie organizm, to grzyby Candida!
Jak zatem uchronić się przed tym nałogiem?
- nie odcinamy radykalnie dostawy cukru!
- przejdź stopniowo na produkty bez cukru, gorzką czekoladę
- zrezygnuj z produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy
- wprowadź do swojej suplementacji zioło Ashwaganda, które wycisza mózg i oszukuje co do przyjmowania cukru
- zastosuj dietę alkalizującą - odczyn zasadowy uprzykrza życie przyjętym cukrom
- przygotuj kule mocy, naturalne słodycze z płatków owsianych, kakao, miodu i orzechów
- wprowadź do swojej diety węglowodany złożone(np. kasza jaglana, komosa ryżowa, ryż brązowy, żytni chleb na zakwasie)
- sporządź listę przyjemności jako nagrody za nieprzyjmowanie słodyczy!
- w ataku głodu cukrowego miej pod ręką ekspresowy budyń lub kisiel
- naturalne bezpieczne słodziki to: stewia, ksylitol, erytrytol - nie bój się ich
- nie daj się nabrać na produkty typu ,,cola zero" - mogą wpływać na insulinooporność
- suplementuj magnez i wit.B, źle zbilansowana dieta pod kątem minerałów uruchamia ośrodek głodu i wyrzuty insuliny
- nigdy nie chodź na zakupy w stanie głodu!
- wypijaj 2 litry wody dziennie, oszukaj żołądek
- udowodniono, że spożycie kwaśnych potraw redukuje w następstwie apetyt na słodycze
Życzę powodzenia!
Wasz Zdrowy Duch!
DBAJ O ZDROWIE PIJ WODĘ !!
DBAJ O ZDROWIE PIJ WODĘ !!
Woda jest najpospolitszą i najbardziej zdumiewającą substancją na Ziemi. Istniała na naszej planecie na długo zanim powstała na niej jakakolwiek forma życia i stworzyła warunki dla jego rozwoju. Fascynowała ludzi od czasów starożytnych, jednak przez bardzo długi czas jej budowa i właściwości stanowiły zagadkę. Wszystkie żywe organizmy zawierają bowiem wodę, której może być nawet 99%., Pokrywa ona też 70% powierzchni Ziemi, jest ważnym składnikiem atmosfery, gdzie występuje pod postacią chmur, reguluje klimat naszej planety. Cząsteczka wody zbudowana jest z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu. Wydawałoby się, że woda zdatna do picia jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko odkręcić kran. Jednak dopiero w 2010 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło uchwałę, na mocy której “prawo do bezpiecznej, czystej wody pitnej i urządzeń sanitarnych jest prawem niezbędnym, by móc w pełni korzystać z życia i praw człowieka”. Rada Praw Człowieka ONZ potwierdziła, że jest to prawo wiążące dla wszystkich państw członkowskich. To właśnie one są odpowiedzialne za dbałość o poszanowanie zasobów wodnych i zapewnienie dostępu do nich wszystkim mieszkankom i mieszkańcom. Rola wody w życiu człowieka jest równie ogromna. W organizmie ludzkim jest jej około 75%, więc jest oczywiste, że zasoby wodne organizmu muszą być stale uzupełniane. Chociaż nie jest składnikiem odżywczym, bez niej nie istniałoby życie.
Człowiek pozbawiony pożywienia może przeżyć kilka tygodni, bez wody zginąłby po kilku dniach. Woda szczególnie wykorzystywana jest w gospodarstwie domowym (do picia, gotowania, utrzymania czystości), w rolnictwie, w transporcie wodnym, w produkcji energii elektrycznej. Dlaczego woda jest niezbędna naszemu organizmowi?
*Dostarcza tlen całemu organizmowi Krew składa się w ponad 90% z wody i przenosi tlen do różnych części ciała.
*Tworzy ślinę i śluz Ślina pomaga nam trawić pokarm i utrzymuje wilgotność ust. Woda pitna utrzymuje również usta w czystości. Spożywana zamiast słodzonych napojów zmniejsza również powstawanie próchnicy w zębach.
*Picie wody pomaga utrzymać równowagę płynów ustrojowych Twoje ciało składa się w około 60% z wody. Płyny ustrojowe odpowiadają za trawienie, wchłanianie, krążenie, wytwarzanie śliny, transport składników odżywczych i utrzymywanie temperatury ciała.
*Smar dla stawów Chrząstka znajdująca się w stawach i dyskach kręgosłupa zawiera około 80% wody. Długotrwałe odwodnienie może zmniejszyć zdolność stawów do amortyzacji, prowadząc do ich bólu i kontuzji.
*Uśmierza ból Picie wody łagodzi ból głowy, który najczęściej spowodowany jest nieodpowiednim uwodnieniem tkanki mózgowej.
*Bardzo ważne jest picie wody podczas treningów. Należy wypijać pół litra płynów na około dwie godziny przed ćwiczeniami. Podczas treningów zaleca się picie w regularnych odstępach czasu, aby na bieżąco uzupełniać płyny utracone przez pocenie się.
*Woda pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry
*Woda pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania jelit .
*Reguluje temperaturę ciała
*Pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi .Brak wody może powodować gęstnienie krwi, zwiększając jej ciśnienie.
*Dostarcza minerałów i składników odżywczych Rozpuszczają się one w wodzie, dzięki czemu mogą dotrzeć do różnych części ciała.
*przyśpiesza metabolizm Przyjmowanie zbyt małej ilości wody prowadzi do odwodnienia , które jest tragiczne w skutkach. Objawy: bóle i zawroty głowy ,zmęczenie i apatia, suchość skóry oraz skurcze mięśni ,ciemny kolor oczu, pragnienie. Minimalne spożycie wody wynosi 2 litry dziennie dla kobiet oraz 2,5 litra dla mężczyzn.
Woda jest wielkim darem i skarbem. Z niej wyszliśmy i dzięki niej istniejemy.
Wiktoria Żarczyńska
Uzależniająca coca-cola
Uzależniająca coca-cola
Napój o pilnie strzeżonej recepturze od dziesiątek lat, o unikalnym smaku, pod wieloma nazwami, ambrozja niemalże w świętym Graalu w epoce secesyjnej, kultowy rekwizyt w ręku rubasznego Świętego Mikołaja, marketingowy estymator i etc... geograficznie ukształtowany i zapisany na przyszłość :)
W IXX w. farmaceuta z Atlanty opracował recepturę mikstury na bazie liści i orzechów koki, która miała pomóc pacjentom zażywającym morfinę wyjść z nałogu jednocześnie uśmierzając ból. Jako że napój ten okazał się skuteczny w walce z dolegliwościami trawiennymi ( enzym pepsyna w żołądku), z kolei inny amerykański farmaceuta nadał mu nazwę Pepsi-Cola. O ile wynalazki łączyła podobna receptura i medyczny aspekt konsumpcji, to wojny marketingowe koncernów oraz kupno tajemnic uczyniło ten rodzaj napoju prestiżową ambrozją. Rewolucją na rynku była Coca-Cola i jako pierwsza na rynku zdobyła uznanie w krajach amerykańskiej prosperity, dzięki aksamitnemu, słodko-waniliowemu smakowi. Popularność Pepsi wzrosła w latach 70. XXw. poprzez kampanię degustacyjną Pepsi Challenge, zyskując wielbicieli dzięki bogatszemu aromatowi i kwaskowatości, opanowując wpływowy rynek wschodni, w tym ZSRR. Pepsi popijał sam Chruszczow twierdząc, że napój jest mniej imperialistyczny od Coca-Coli :)
Biorąc pod uwagę ustrój polityczny ZSRR, hasło reklamowe Pepsi brzmiało dość przewrotnie: ,,Dołącz do ludzi Pepsi i poczuj się wolny".
Czym różnią sie oba napoje?
- Pepsi zawiera więcej kofeiny od Coca-Coli
- Coca-Cola jest w smaku słodsza i bardziej korzenna, dodawana od lat do drinków z whisky
- Pepsi jest w smaku bardziej cytrusowa, orzeźwiająca i dodawana do drinków z nutą kwaskową
- w USA Coca-Cola jest mniej kaloryczna od Pepsi
- szatą graficzną :)
Co zatem je łączy?
- kofeina, uzależniający, pobudzający alkaloid
- zawartość przemysłowego karmelu o właściwościach kancerogennych
- kwas ortofosforowy (niszczy szkliwo), który świetnie maskuje cukier i reguluje kwasowość. W 1 litrze Coca-Coli znajduje się ok 20 łyżeczek cukru!
- wysoka kaloryczność, wpływa na rozwój chorób dietozależnych
- obecność alergogennych konserwantów np. benzoesan sodu
- nie zawierają kokainy :)
- obsesyjna moda. Nigdy z niej nie wyjdą...
Pite w umiarze nie zaszkodzą, w hipoglikemii szybko podniosą cukier, odgazowany napój zniweluje odruch wymiotny w infekcji rotawirusem, a mowa tu o sporadycznym użytkowaniu. Młodzież uwielbia energię nierzadko źle lokując jej źródło, zanim więc sięgniesz po must have rodem z Beverly Hills oszacuj, czy w tej chwili jest to konieczne.
I nie pij za dużo :)
Twój Zdrowy Duch!
Strona 21 z 22