We wtorek 1 marca w szkolnej pracowni gastronomicznej swoje kulinarne umiejętności doskonalili przedstawiciele klas I i II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, uczestnicząc w warsztatach zorganizowanych w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.
Podczas szkolenia uczestnicy zapoznali się z podstawowymi założeniami nurtu Slow Food i nauczyli się przygotowywać zdrowe i ekologiczne potrawy. Poznali także sposoby łatwego odróżniania produktów ekologicznych od produktów niezdrowych lub/i genetycznie modyfikowanych.
Podczas warsztatów przygotowane zostały pyszności:
- konfitowany kurczak, pikantne łódeczki ziemniaczane, sos majonezowo-jogurtowy
- burger w stylu slow food z szarpaną wieprzowiną, domowym sosem BBQ i marynowaną czerwoną cebulą z chili i tymiankiem
- zupa ziemniaczano-porowa z tymiankiem
- sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw z kolendrą i olejem dyniowym/porowym
- pierogi z farszem z mięsa mielonego, pietruszki, koperku, cebuli, chili i imbiru.
Warsztaty prowadzone były przez „Studio Kulinarne Look&Cook” z Zielonej Góry.