Witamina C,ukryta pod nazwą kwas askorbinowy E300 to niewątpliwie najpotężniejszy sojusznik organizmu w walce o odporność.
Okazuje się, że normy, jakimi się do dziś oficjalnie posługujemy, ustalono w pierwszej połowie minionego wieku.Te zostały określone na bardzo niewielkiej grupie badawczej. Ustalono minimalną dawkę witaminy C potrzebą do tego, aby organizm uniknął zachorowania na szkorbut - owrzodzenie i krwawienie dziąseł(przeciwko szkorbutowi, czyli z łaciny – ascorbutus). Szukając przyczyny tej choroby, jeszcze w 1928r węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi wyizolował z papryki kwas askorbinowy,został za to uhonorowany nagrodą Nobla. Dało to początek badaniom nad budową i syntezą tej substancji.
Na skalę przemysłową jest przemysłowo produkowana od 1934r i ma znaczenie już nie tylko w żywieniu.
Jakie zatem skutki niedoboru występują w przypadku tej witaminy?
- częste i przedłużające się przeziębienia i stany zapalne w organiźmie;
- krwawienia dziąseł - zwłaszcza rano. Znacie to?;
- urazy stawów klanowych - brak kolagenu, który współtworzy ta witamina;
- utrata jędrności skóry również związana z brakiem kolagenu;
- powolne gojenie się ran;
- kruchość naczyń krwionośnych, skłonności do tzw. siniaków - przeciwdziała temu lek Rutinoscorbin,Rutinacea
- stany anemiczne, siność skóry (widoczne u palących papierosy);
- redukuje wolne rodniki tlenowe, palacze powinni zażywać jej więcej, gdyż więcej jej zużywają do przemian biochemicznych, chroni przed stresem oksydacyjnym;
- zmniejsza ryzyko udaru;
Istotne uwagi dotyczące przyjmowania witaminy C:
- organizm chorujący potrzebuje około 10 razy więcej witaminy C niż na co dzień;
- u dorosłego człowieka dobowa dawka wynosi ona 1mg/1kg masy ciała, a u niemowląt i dzieci wynosi 2 mg/1kg masy ciała.
- dawka, która u zdrowego człowieka wywoła sensacje ze strony przewodu pokarmowego(uwaga - biegunki), w przypadku choroby powinna być dobrze tolerowana (np. 30mg na dobę przy przeziębieniu, 100mg na dobę przy grypie i zapaleniu płuc, 30mg przy infekcji bakteryjnej, 15mg przy astmie;
- witaminy C nie należy przyjmować jednorazowo, lecz w podzielonych dawkach (4-6 przy profilaktycznym stosowaniu i nawet 8-20 w czasie choroby),
- świetnie przyswajalna w obecności żelaza, jedz brokuły i paprykę zatem;
- jeśli podczas przyjmowania dawek powyżej 2000mg dziennie wystąpi efekt przeczyszczający, należy zaprzestać. Grozi to kamicą nerkową.
- pamiętaj - żadnych witamin nie przyjmujemy na czczo, żołądek będzie obciążony i upośledzi to jego działanie;
Naturalna czy w tabletkach?
Profilaktycznie najlepiej przyjmować występującą naturalnie witaminę C, ponieważ jest świetnie rozpuszczalna w wodzie. Jej najbogatsze źródła to:
- owoc aceroli(1600mg w 100g)
- owoce dzikiej róży (400mg w 100g)
- czarna porzeczka (ok.200mg w 100g)
- natka pietruszki (178mg w 100g)
- papryczka chilli (250mg w 100g)
- czerwona papryka (150mg w 100g)
- brukselka (70mg w 100g)
- cytryna (30mg w 100g).
- kiwi (93mg w 100g)
- ziemniaki(66mg w 100g)
- kapusta i ogórki kiszone (40mg/100g)
Obróbka termiczna np. suszenie , odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. Straty mogą sięgać od 20% podczas przygotowywania surówek, aż do 50% w przypadku gotowania warzyw(uwaga na ziemniaki i kapustę!)