Uczennice III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych doskonaliły swój kunszt kulinarny podczas dzisiejszych warsztatów, prowadzonych przez „Studio Kulinarne Look&Cook” z Zielonej Góry.
Uczestniczki szkolenia nie tylko zrozumiały podstawowe założenia nurtu Slow Food, lecz przede wszystkim nauczyły się przygotowywać zdrowe i ekologiczne potrawy. Co ważne – poznały także sposoby łatwego odróżniania produktów ekologicznych od produktów niezdrowych lub/i genetycznie modyfikowanych.
Podczas warsztatów uczestniczki – pod czujnym okiem prowadzących – przygotowały pyszności:
- zupa ziemniaczano-porowa z tymiankiem
- sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw z kolendrą i olejem dyniowym/porowym
- konfitowany kurczak, pikantne łódeczki ziemniaczane, sos majonezowo-jogurtowy
- burger w stylu slow food z szarpaną wieprzowiną, domowym sosem BBQ i marynowaną czerwoną cebulą z chili i tymiankiem
- pierogi z farszem z mięsa mielonego, pietruszki, koperku, cebuli, chili i imbiru.
Warsztaty kulinarne to kolejna forma dokształcania skierowana do naszej młodzieży, oferowana przez ZSP w Sławie w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Gminie Sława”.